Лідер та англійський сад: як пов'язані ці речі


Який він - сучасний лідер?
Якщо ми хочемо усвідомити краще феномен лідера сьогодні, то ми можемо у пошуковій системі Google знайти безліч цікавих та, водночас, корисних метафор стосовно цього поняття - капітан човна, тренер, живий щит тощо. Та ми, у karas agency, розділяємо думку Девіда Отмена, CEO Drift company, який говорить так:

"Я думаю про більшість такого роду речей як про англійське садівництво. Якщо ви хочете мати англійський сад - то більшість роботи полягає якраз у догляді та обрізанні непотрібних паростків. Так от образ сучасного лідера, на мій погляд, є образом садівника" - говорить Девід у своєму інтерв'ю до SvN.


Нам здається, що це відмінна аналогія на багатьох рівнях.

Перш за все, обрізання паростків - це, на перший погляд, дуже незначна дія, яка не є масштабною. Ви не робите грандіозних та різких кроків. Так і з лідерством.

Стійкою є думка про те, що сучасний управлінець має робити сміливі та сильні рішення, підкорювати нові вершини та "трощити паркани перешкод". Проте, це не зовсім коректне розуміння особистості лідера та феономена лідерства.

Управління, це про поступовість. Це про помірні розважливі кроки, які приносять колосальні довгострокові результати, це приведення своєї команди чи всієї організації до реального прогресу та розвитку. Справжнє лідерство - це про спроможність щиро говорити "дякую", коли члени колективу роблять вам послугу. Це про спроможність вислуховувати людей та пропонувати їм реальні рішення за принципом виграш-виграш. Справжнє лідерство - це про здатність знаходити на індивідуальному рівні правдиві мотиви та прагнення людини, пов'язуючи їх із цілями та місією компанії.

Правильний лідер може сказати "я припустився помилки" і буде зрозумітий командою, бо він справжній.

Другий, не менш важливий аспект, у зв'язку лідерсва і садівництва - це те, що "обрізаючи кущі, дерева" ви прибираєте відмерлі листя, уражені ділянки заради того, щоби стимулювати здоровий ріст.

Подібне роблять й інші ефективні управлінці, проте сконцентрованість їх уваги лежить у подоланні перешкод, закриванні "дірок" у ресурсах чи людях. "Кращі" управлінці, в кінцевому результаті виснажують своїх людей, а потім шукають винних. Після цього вони роблять "обрізання все тих дерев і кущів", з одного боку намагаючись відновити вже відмерлі рослини, з іншого - викорчовуючи ще живі.

Справжній сучасний лідер - це той хто розуміє і відчуває вчасність проведення процедур догляду за своїм "садом", це той, хто не заважає, а сприяє розвитку, продуктивності, результативності кожного із колег чи підлеглих. Він робить це періодично, так би мовити, посезонно. Іншими словами лідером є той, хто не вказує і не пушить, він - підтримує.та забезпечує.

Harvard Business Review опублікувало дослідження, у якому було промоніторено 7300 керівників, яке продемонструвало, що співробітники, які працюють під менеджементом "включеного" в процес урправлінця показують гірші результати. Постійне втручання у роботу - це такий же поганий феномен як і постійне обрізання в садівництві. Часте обрізання своєї рослини наражає вас забрати зайвого, від чого організм не доотримає необхідної кількісті поживних речовин.

СЕО Drift, Девід сказав: "Якщо проводити обрізання поступово, сад заросте... . Як у садівництві, так і в менеджменті - підхід раз і готово не працює. Потрібне терпіння та кропітка робота".

Виявляється, що англійські сади - це джерело натхнення Управлінців з великої літери. Цікаво, а чим надихаються інші...?


Доєднуйтесь! Розвивайтесь! Змінюйтесь!
#employer_branding #karas_agency


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Аналітичні метрики вашого бренду роботодавця

Супровідний лист - це не панацея !